08 februari 2006

Huizensitemelkers

alle huizen?search - Mag iedereen internetpagina's indexeren, vervolgens verrijken en online aanbieden, met deeplinks naar diezelfde geïndexeerde pagina's? Een discussie even oud als zoekmachines, maar actueel met de introductie van Google News in het Nederlands taalgebied. De NVM legt een soortgelijke vraag aan de rechter voor: Mag de website www.zoekallehuizen.nl ongevraagd de NVM makelaarssites langs, om het actuele huizenaanbod te indexeren, en vervolgens opnieuw aan te bieden? Zo ja, dan heeft Funda er een serieuze bedreiging bij - www.zah.nl logt bijvoorbeeld het aantal maanden dat een huis te koop staat, en dat is nu net de informatie die de NVM makelaarssites en Funda.nl graag uit het zicht van hun bezoekers houden. De claim van 'het meest complete aanbod' lijkt vooralsnog niet houdbaar, leert een steekproef: Funda.nl heeft in Bussum 252 woningen in de aanbieding - zah.nl toont er 181. In Amsterdam telt Funda er 3395, maar hoeveel 'objecten' zah.nl in de hoofdstad te koop heeft wordt niet meteen duidelijk: er worden maximaal 300 huizen getoond in de resultatenlijst. Uitspraak 3vermoedelijk 16 maart. Zie ook: SOLV.

update - 17 maart. De rechter heet www.zoekallehuizen.nl in het gelijk gesteld, meldt Emerce. NVM claimt dat deeplinken naar de makelaarssites niet meer mogelijk is, maar daar is vooralsnog niets van te merken. Wordt ongetwijfeld vervolgd.


Adformatie Online, 8 februari: "De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) daagt de makers van www.zoekallehuizen.nl voor de rechter. De site zou volgens de NVM gebruik maken van gegevens op internetpagina's van makelaars, terwijl die daar bezwaar tegen hebben gemaakt. De NVM wil van de rechter weten of dit mag. De site heeft software ontwikkeld die sites van makelaars afstruint op zoek naar te koop aangeboden huizen. De gevonden informatie komt automatisch op de site terecht. "

1 opmerking:

Anoniem zei

Leuk dit te lezen, is inderdaad weer erg actueel. Ik ben erg benieuwd wat het argument van de NVM is om Google wel en ZAH niet te laten indexeren. Het is niet moeilijk om spiders de toegang te ontzeggen, daar zijn mechanismes voor (robots.txt, of gewoon een zoekformulier of een login ervoor).

Dichtbij ligt ook de iets algemenere discussie over het hele nut van vergelijkers t.o.v. aanbieders.

Ik heb daarover een stukkie geschreven:
Online marketing is oorlog: Aanbieders en Vergelijkers vechten het uit.
Oo nog wat interessante reacties (ook uit jouw concern trouwens...) bij Frankwatching.