25 maart 2008

Google kaapt sitesearch...

Deze maand heeft Google een nieuwe feature toegevoegd aan de zoek resultaat pagina's die potentieel een deel van de online omzet bedreigt van uitgevers en retailers. De zogenaamde "secondary searchbox" geeft bezoekers de gelegenheid binnen een domein verder te zoeken. Op zich niets spectaculairs: iedereen die een zoekopdracht als "site:jouwurl trefwoord" invoert kan al binnen een domein zoeken, maar goed, dat wordt waarschijnlijk door niet meer dan 0,01% van het Googlebezoek in praktijk gebracht. Waarom is het bedreigend voor uitgevers en retailers? Ze krijgen toch juist meer verkeer nu Google de bezoeker nog beter naar de plaats van bestemming leidt?
Voor de meeste sites geldt dat bezoek dat gebruik maakt van de zoekpagina's ("sitesearch") waardevoller is voor de adverteerder (dus voor de uitgever) dan een bezoeker die dat niet doet. De zoekvragen geven immers meer detail over de "intentie" van de bezoeker dan wanneer deze op de voorgekauwde trefwoorden in de sitenavigatie klikt. Niet voor niets maakt Google een onderscheid in de tariefstelling van zijn affiliate programma tussen "Adsense for Content" (text ads op artikelpagina's) en "Adsense for Search" (text ads op zoekresultaatpagina's). Door sitesearch te kapen verschijnen de text ads op het Googledomein, en hoeft Google de omzet niet te delen met de affiliates. Bovendien kan Google text ads van competitors tonen naast de domeinsearchresultaten, die normaal gesproken door de sites zelf zouden worden gefilterd.
Grote sites als de New York Times, de Washington Post of Craig's List krijgen wellicht minder sitesearch verkeer door de recente actie van Google, en zij derven daarmee inkomsten. Niet alleen door minder pageviews, maar ook doordat cross-sell programma's of contextual ads minder clicks krijgen - Google sorteert de bezoeker immers voor, en negeert de sitesearchcapaciteiten van de site van bestemming. Veel sites hanteren bovendien andere criteria bij het presenteren van de meest relevante resultaten dan Google doet.
Een aantal Reed Elsevier sites is inmiddels de "speciale" behandeling van Google te beurt gevallen, waaronder ReedElsevier.com en NewScientist.com. De rest volgt ongetwijfeld in de komende maanden, indien Google de actie profitable genoeg acht (en de eindgebruikers niet al teveel tegengas geven).
Het artikel in the NYT meldt overigens dat Amazon.com Google heeft verzocht de box te verwijderen.

Geen opmerkingen: